dimarts, 27 de maig del 2008

Pacta sunt servanda


Els romans tenien un aforisme jurídic que deia “pacta sunt servanda”, que ve a dir que els pactes són per complir-los. Hi ha un Pacte Nacional d’Educació, que jo sàpiga, que no ha estat denunciat per cap de les parts que el van signar. Al contrari, totes les parts, llevat de la pròpia conselleria, han fet el possible perquè les diferents comissions de seguiment es continuïn fent i tinguin un contingut. Dos anys i mig després, encara tenim el més calent a l’aigüera.

Ni voluntat, ni pressupost, ni ganes. Incompliment sistemàtic. Però vet aquí que el senyor conseller es treu de la màniga un document de bases, que semblava francament interessant, que parlava d’autonomia de centre, que parlava de projecte educatiu, de finançament, de professionalitzar la direcció dels centres docents, per tal de dotar l’educació a Catalunya de la qualitat que tots volem. Que tots volem.

Els pactes són per complir-los. ¿Per a què volem l’ètica, la justícia, un marc jurídic, si el primer que s’ho salta tot és el govern, amb propostes il·legítimes i il·legals? Fins i tot els seus propis assessors externs, antics amics la majoria, no l’han recolzat en aquest moment de l’avantprojecte de llei. Els pares, que van signar a través dels seus representants el Pacte Nacional, també estan decebuts.

Els pactes són per complir-los. Potser, vist el que ha anat passant en els passats mesos, el govern ha decidit complir altres pactes, que no eren públics, que eren ocults a la ciutadania, i que ara afloren perquè prefereixen donar-hi compliment. Doncs que s’expliquin. Si té una explicació passar de l’autonomia de centres a negar-la, d’un finançament raonable per a totes les escoles a negar el pa i la sal a l’escola d’iniciativa social, de respectar l’Estatut a saltar-se’l... Si tot això té explicació raonable, si negar drets consolidats és raonable...

Els pactes són per complir-los. En general, els compromisos de tot ordre, i més a un govern li són exigibles des de l’ètica política i des del més elemental sentit comú i seguretat jurídica. El senyor Chaves, a Veneçuela, ha utilitzat aquestes eines. Els resultats, ja ni els recordaré per respecte als milers de veneçolans que tenim prop nostre i que pateixen un exili per manca de llibertat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ai amic!! bon recordatori, però cal alguna cosa més perquè aquesta gentusa siguin fidels a alguna cosa. Primer haurien d'entendre que ells són servidors públics, i que per tant han de respectar els drets i les llibertats dels altres. Però abans haurien d'entendre que hi ha una ètica personal, i una moral, i una veritat... Crec que és massa per pensar.
Ells a cobrar i a donar pel sac...