dijous, 29 de maig del 2008
No vull una escola imposada
Som l'Anna Maria Via i en Roger Serra. Tenim una filla de 3 anys, l'Aina, que el curs vinent ha de cursar P3. Després de seguir el procés de preinscripció, se'ns ha assignat una plaça d'ofici, que no respon a les nostres preferències. Un cop entès el procés i vistos els resultats, creiem que el sistema establert pel Govern de la Generalitat és atzarós, injust, discriminatori, intervencionista i propi d'un govern dictatorial.
La veritat és que nosaltres només teníem al cap una opció per escolaritzar la nostra filla: l'escola que més coneixíem com a exalumne, religiosa, a trenta segons de casa, amb cosins de la nena en el centre i amb un ideari d'acord amb la nostra manera de ser i de fer, l'escola Sagrada Família de Viladecans. A mesura que ens anàvem informant del procediment que calia seguir, se'ns va dir que, encara que nosaltres desitjàvem només aquell centre, podia passar que l'Aina, la nostra filla, en quedés exclosa per excés de sol.licituds. De seguida ens vam posar a pensar en altres opcions que ens agradessin.
Les escoles Avantis/Pineda de l'hospitalet, Sant Gabriel, de Viladecans; Sant Ignasi de Sarrià, a Barcelona, i Sant Lluís, de Begues, eren unes bones seleccions perquè, tot i que ens queden força lluny, complien molts dels requisits que nosaltres exigíem. D'altra banda, vam pensar en escoles laiques, de les que en teníem molt bones referències, com és ara Frederic Mistral, Thau, Llor, com a alternatives en cas que haguéssim de renunciar a l'escola religiosa. Vam anar a l'oficina municipal d'escolarització per tal que ens informessin del procés. Començava el rosari de decepcions. Resulta que ens aconsellen que assenyalem el primer centre dins l'àrea d'influència de casa nostra, requisit que, sortosament, la Sagrada Família complia. Després ens especifiquen que cal que omplim totes les opcions i que ens assegurem una plaça en una escola on la nena pugui entrar per punts, sense problemes.
Com s'entén? Si només vols una escola, per què n'has d'assenyalar sis a la llista? Ens diuen que totes les escoles que hem triat, cada any ja queden plenes com a primera opció i que el que hem de fer és posar escoles que puguin tenir places lliures. Malaconsellats, omplim les opcions segona, tercera i quarta amb escoles laiques de Viladecans (que no volem) i la cinquena i sisena amb dues que ens agraden però que sabem positivament que no hi haurà places, perquè la mateixa oficina ens diu que la cinquena i sisena opcions mai toquen, a no ser que es tracti de centres que no vulgui ningú. Com que ens adonem que l'educació de la nostra filla depèn de l'atzar, ben a contracor decidim entrar en el joc. A la mateixa oficina d'escolarització és on ens informen que, malgrat seguir tots els passos que ens indiquen, ben podria ser que l'Aina no entrés a cap de les opcions escollides: en aquest supòsit, és el Departament d'Educació qui triaria el centre i ens assignaria una plaça manu militari, una decisió presa deixant absolutament de banda la pàtria potestat que, com a pares, tenim sobre els nostres fills.
Preguntem, aleshores, què ens caldrà fer si, arribat el moment, ens trobem abocats a una opció que no ens agrada. Ens contesten que o bé podem sol*licitar un altre centre (que tingui places) o bé optar per no escolaritzar la nostra filla ja que no és obligatori. ¿Us sembla que aquest és un consell propi d'un ens públic que ha de vetllar pel bon funcionament de tot el procés d'escolarització? Ara que ja sabem que som una de les famílies que no tenen plaça a l'escola «escollida» estem desolats, indignats, frustrats. Pensem que hem estat enganyats i ens sentim estafats pel Govern de la Generalitat. Un cop exposada la situació, cal que expliquem més clarament per què diem que el procés és discriminatori, intervencionista i dictatorial, tot i que hi ha aspectes al llarg de l'exposició anterior que ho palesen abastament. El fet és que, si jo vull portar la meva filla a Sant Ignasi de Sarrià, per exemple, o al Frederic Mistral (Tibidabo / Sarrià), he de tenir un nivell econòmic molt elevat per poder tenir un habitatge ubicat en aquella zona, perquè és evident que no val els mateixos diners un habitatge en el barri antic de Viladecans que a Sarrià o Sant Gervasi... Aleshores ens preguntem: què té, de democràtic, aquest sistema? Per què el govern s'atorga el dret de decidir que una persona amb un nivell econòmic més elevat que el meu -la qual, per tant, es pot comprar un habitatge a la part alta de Barcelona- té més dret que jo a portar els seus fills a determinades escoles? Per què el govern afavoreix aquell qui, per atzar, té una feina a la vora d'aquestes escoles? I va més enllà, per què el govern s'atorga el dret de decidir que, si no vius dins l'àrea d'influència d'una escola religiosa, no pots escolaritzar el teu fill en una escola religiosa? Per què s'atorga el nostre govern el dret a decidir que, si uns pares volen dur els fills a una escola concertada laica, només puguin inscriure'ls en una concertada religiosa perquè l'àrea d'influència del seu habitatge no els dóna l'opció de cap escola concertada laica? Com que pensem que l'herència més important que podem deixar als nostres fills és la millor educació, i adonant-nos que el procés d'escolarització era una vergonya, ens vam continuar informant... Perquè, és clar, seguint la tònica de pèssima gestió del govern de la Generalitat, el temps d'incertesa i de neguit al que creuen que és just tenir-nos sotmesos (més de dos mesos des que va començar el període de portes obertes i preinscripcions als centres, a l'era de la informàtica), vam decidir continuar fent gestions a fi de conèixer altres centres. Ara ja només ens queda l'esperança de tenir accés al centre que hem triat finalment, l'escola Avantis i esperem que hi hagi places i sobretot que la Generalitat no ens posi, novament, pals a les rodes a aquesta elecció.
Roger i Anna
P.D. Aquest correu ha estat enviat als següents destinataris:
Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya: gbpresident.presidencia@gencat.cat
Honorable conseller d'educació: conseller.educacio@gencat.cat
Serveis territorials baix llobregat: st_baixllobregat_anoia.educacio@gencat.cat Serveis territorials de l'hospitalet: st_comarques.educacio@gencat.cat
Síndic de greuges: sindic@sindic.cat
Síndic a Viladecans: sindicatura@viladecans.cat
Ajuntament de Viladecans: aj-viladecans@aj-viladecans.es
centre municipal de mediació de Viladecans: mediacio@viladecans.cat oficina
departament educacio ajuntament de Viladecans: jvazquezc@viladecans.cat
Escola Avantis: info@avantis.edu.es
Escola Sagrada Família de Viladecans: direccio@sagradafamiliaviladecans.com
Sindicat ustec: ustecstes@pangea.org
Associació de pares i mares de catalunya: fapac@fapac.net
Associació de pares i mares de comarques de Barcelona: barcelona@fapac.net
Confederació Cristiana d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC): facpa@hotmail.com
Diari La Vanguardia: digital@lavanguardia.es
Diari Avui: bustia@avui.cat
Diari electrònic independent Vilaweb: redaccio@vilaweb.cat
Revista electrònica fundacio viladecans: fundvila@fundacionviladecans.org
El matí de Catalunya radio: mati@catradio.cat
Els matins de tv3: matinstv3@tv3.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada